Tuliseksi tuunattu torso-chapchae

Ympärillä vallitsevan sairausepidemian(kin) aikana katse kääntyy keittiöön. Tällä viikolla kokattavana on nopea ja helppo wokki, joka vetää elimistön sellaiseen tärähdykseen, etteivät sairaudet lähentele.

Chapchae/japchae [잡채] (lausutaan suomeksi tsapze) on siitä hyvä ruoka, että sen voi – kulunutta sanaa käyttäen – tuunata mieleisekseen. Käytännössä kyseessä on wokkiruoka, joka voisi olla yhtä hyvin Kiinasta.

Koska omaa keittiötä ei edelleenkään ole, niin teen tässä vaiheessa tuollaisia helppoja ruokia. En tiedä, voiko tätä kutsua chapchaeksi, koska olennaiset osat: sellofaaninuudelit ja pinaatti puuttuvat. Chaepchae on kuitenkin niin muuttuva ruoka, että kutsun ruokaa tuolla nimellä.

Oikeassa versiossa käytettäisiin läpikuultavia sellofaaninuudeleita, joita Suomestakin löytyy aika helposti. Mutta ei lauantaisin, koska kaupat menevät kiinni jo kuudelta, outoa touhua. Siispä kaivoin kaapista paksuja japanilaisia nuudeleita. Teen tuon oikean version joskus myöhemmin. Tätä versiota terästin chilipaprikalla ja gochujangilla – ja tulista tuli, jaj.

Chapchaen pääainekset ovat nuudelien lisäksi porkkanat, sipuli, pinaatti (jonka jätin pois) ja sienet.

Ruoka on yksi korean suosituimmista ja soveltuu niin arkiruuaksi kuin juhlien menuun. Täydennä kauden kasviksilla. Tuhtiutta saa kun sekaan laittaa riisiä, jolloin ruuan nimestä tulee chapchae-bap [잡채밥].

Historia: Chapchaeta tehtiin Koreassa jo 1700-luvulla Joseon-dynastian [조선왕조] aikaan. Tarina kertoo, että ruoka kehitettiin kuninkaan juhlia varten – ja erityisesti kuninkaalle. Kuningas piti ruuasta niin paljon, että antoi keksijälle ylennyksen. Tuolloin ruoka oli kasvispainotteinen. Läpikuultavat nuudelit lisättiin annokseen myöhemmin.

Alalajit
Chapchaella on eri alalajeja.

Bosot chapchae [버섯잡채]: herkkusienillä vahvistettu
Buchu chapchae [부추잡채]: lisätty purjosipulia
Gochu chapchae [고추잡채]: lisätty chilipaprikoita
Hemul chapchae [해물잡채]: merenelävillä ryyditetty
Kongnamul chapchae [콩나물잡채]: lisätty soijapavun ituja

Ensiksi traditionaalinen versio ruuasta ja sen jälkeen tänään kokeiltu, tulinen versio.

Tsapze [잡채]
Englanniksi: Chapchae
Kuvaus: Nuudelihässäkkä
Reseptin annoskoko: 4 henkilölle

1 pkt läpikuultavia sellofaaninuudeleita eli dangmjonia [당면] (kuva täällä). Englanniksi dangmyon/cellophane noodles.
1 sipuli ohuina suikaleina
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
3 kevätsipulia (≈ vihersipuli ≈ salaattisipuli ≈ talvisipuli ≈ pillisipuli)
3 dl Napa-kaalia
100-150 g pinaattia
5-7 siitakesientä
2 rkl kasvisöljyä
2 rkl seesamiöljyä
3 rkl soijakastiketta
1 tl sokeria

1. Keitä nuudelit kattilassa.

2. Lisää 1 rkl seesamiöljyä ja kasvisöljy, kuumenna pannu.

3. Lisää muutaman minuutin kuluttua suikaloidut sipulit ja paloiteltu valkosipuli. Paista keskilämmöllä muutama minuutti.

4. Lisää seuraavaksi porkkanat, pinaatti, kevätsipulit, kaali ja siitakesienet (jos sienet ovat kuivattuja, anna niiden turvota 5 minuuttia vedessä ennen lisäämistä). Kaada sekaan loput seesamiöljystä.

5. Anna muhia miedolla lämmöllä, kunnes porkkanat ovat sopivan pehmeitä.

6. Lisää lopuksi soijakastike ja sokeri. Anna muhia vielä muutama minuutti.

Photobucket

KUVASSA NÄKYVÄ, TÄNÄÄN TEHTY VERSIO:
Tuunattu tsapze [잡채]
Englanniksi: Chapchae
Kuvaus: Nuudelihässäkkä
Reseptin annoskoko: 2-3 henkilölle

1 nippu paksuja japanilaisia nuudeleita
1 sipuli ohuina suikaleina
3 valkosipulinkynttä
1 porkkana (tässä versiossa normaalia paksumpia suikaleita, kuten kuvasta näkyy)
3 kevätsipulia (≈ vihersipuli ≈ salaattisipuli ≈ talvisipuli ≈ pillisipuli)
1 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 rkl kasvisöljyä
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl soijakastiketta
1 tl sokeria
1 tl seesaminsiemeniä

Tulisuutta:
1 tl gochujangia
1/2 chilipaprika

Photobucket
Potkua!

1. Keitä nuudelit kattilassa.

2. Lisää 1 rkl seesamiöljyä ja kasvisöljy, kuumenna pannu.

3. Lisää muutaman minuutin kuluttua suikaloidut sipulit ja valkosipuli. Paista keskilämmöllä muutama minuutti.

4. Lisää seuraavaksi porkkanat, kevätsipulit ja sienet (jos sienet ovat kuivattuja, anna niiden turvota 5 minuuttia vedessä ennen lisäämistä). Kaada sekaan loput seesamiöljystä. Jos haluat tulisuutta, käytä gochujangia ja chilipaprikaa.

5. Anna muhia miedolla lämmöllä, kunnes porkkanat ovat sopivan pehmeitä.

6. Lisää lopuksi soijakastike ja sokeri. Anna muhia vielä muutama minuutti.

7. Viimeistele seesaminsiemenillä

Photobucket
Alkutilanne

Avainsanat: , , , ,

Jätä kommentti