Korean party @ Tampere

’Korean diaspora’ on asia, jota 5 miljoonaa ihmistä käsittävän maan passin kantajana voi olla vaikea ymmärtää.

Ehkä helpompi tapa ymmärtää asian laajuus on ottaa esimerkki Kiinasta. Kiinalaisia on paljon jopa Suomessa. Kiinalaisia on ilmeisesti maailman jokaisessa maassa (kuten eräät kiinalaisopiskelijatkin hymyillen totesivat), jonka ansiosta on syntynyt käsittämättömän toimiva kansainvälinen verkosto kiinalaisten välillä. Korealaisetkin ovat levinneet vauhdilla ympäri maailmaa, vaikka Eurooppa ei olekaan ollut korealaisten ykkös- tai kakkosvaihtoehto.

Nykyisin: Venäjällä korealaisia on yllättävän paljon. Samoin Puolassa ja Saksassa, Ranskassa ja Englannissa. Ruotsissa asuvat adoptio-korealaiset ovat yleensä Ruotsin kansalaisia, joten heitä ei virallisissa tilastoissa juuri näy.

Suomi-tietoisuus on vähitellen lisääntynyt Koreassakin ja jotkut rohkeat ovat lähteneet kokeilemaan elämää Pohjolassa. Silti Korea on suomalaisille kovin etäinen. Korean kieltä opetetaan lähinnä Helsingin yliopistossa ja maa hukkuu isojen naapuriensa varjoon – vähän niin kuin Suomi. Esimerkiksi Japanin kursseja on lähes jokaisessa kansanopistossa.

Tämän paasaamisen jälkeen päästään eiliseen. Juhlavalla nimellä ’Korean party’ kulkenut tapahtuma oli pitkälti viimevuotisten vaihtareiden muistelua ja tulevien vaihtareiden tapaamista, mutta se oli myös todiste siitä, että Korea on läsnä Tampereellakin.

Henk. koht. oli jotenkin käsittämättömän hämmentävää puhua koreaa parin kuukauden tauon jälkeen. Samalla korealaisista vieraista tuli hyvä olo. Korea ärsyttää joskus, mutta siitä ei voi olla pitämättä – ja lopuksi tulee aina sellainen mukava olo. Jännä maa sikäli, ettei ole helppo, mutta silti kiehtova. Vähän niin kuin Suomi.

Koska tämä on ruokablogi, niin sosiologinen paatos päättyy tähän ~ kkkkk.

Viime vuonna Koreassa vaihdossa olleet H&A. tekivät juhlia varten kimchiä. Kimchi maistui siltä miltä pitikin, mutta kuten sanottiin kimchi oli ehkä liian pitkään (eli 10 päivää) muhiutumassa, minkä takia herkut kuivuivat liikaa. Toisaalta Koreassakin tuli joskus vastaan ravintoloita, joissa pitkään purkissa ollut kimchi oli ennen tarjoilua selvästi kostutettu. Kaiken kaikkiaan loistokas kimchi ekaa kertaa tekeviltä.

Photobucket

Viimeistään tuo todisti, että Suomessakin voi tehdä hyvää kimchiä.

Odotan hapatusruukkua ja kimchi-kokeilujen iloja – ja seuraavia korealaisiltamia. Tervetuloa mukaan ^^

* * *

Koreassa soi tänään:

Son Dam Bi [손담비] – Crazy [미쳤어]

Avainsanat: , , ,

Jätä kommentti