Dwintsangtshige (versio 1)

Dwintsangtshige [된장 찌개] on perinteinen korealainen muhennos/keitto. Ruoka koostuu tofusta ja kasviksista. Koreassakin samaa on maistettu.

Tärkeitä ovat myös korealaiset tahnat, joita voi Suomessa yrittää etsiä esimerkiksi Vii Voanista Helsingistä (Paikka on Hämeentiellä. Hakaniemen kauppahallista eteenpäin).

Tässä ruuassa tahnoja on kahdenlaisia. Ensinnäkin ruuan nimi tulee dwentsangista/doentsangista [된장]. Kuvassa näkyvä ruskea purkki. Lyhyt artikkeli Galbijim.comissa (ENG).

Photobucket

Dwintsangin (englanniksi yleensä dwenjang) sanotaan olevan erittäin terveellistä, sillä flavonoideja, vitamiineja ja mineraaleja on runsaasti. Eräiden mukaan dwentsangilla on myös joitakin syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia.

Koska dwintsangtshige sisältää myös paljon kasviksia, sitä voidaan pitää harvinaisen terveellisenä ruokana. Aineksiahan ei paisteta tai käsitellä kovin rankasti.

Toiseksi, jo aiemmin on ollut puhetta gochutsangista [고추장], joka on korealaisen keittiön perustahna. Punainen purkki. Gochujang Wikipediassa (FIN).

Photobucket

Dwintsangtshige [된장 찌개] (versio 1)
Englanniksi: Dwenjang jjigae/doenjang jjigae
Kuvaus: Tofu- ja soijapaputahnakeitto
Reseptin annoskoko: 3 kulhollista/henkilöä

8 dl vettä
2 perunaa
Kesäkurpitsa
Sipuli
Vihreä tai punainen chilipaprika
5-8 valkosipulinkynttä
Katkarapuja
3 tl dwentsangia [된장] (korealainen soijapaputahna)
1,5 tl gochutsangia [고추장] (korealainen voimakas soijapapuchilitahna)
250 g tofua

Näitäkin voi lisätä:
Kuivattuja anjoviksia
Hieman naudanlihaa
Herkkusieniä

Kuutioi perunat ja kesäkurpitsa. Suikaloi sipuli. Pilko chilipaprika ja valkosipuli.

Laita ainekset (myös katkaravut) kulhoon (tässä tapauksessa kolme annosta kolmeen kulhoon). Itse käytin Koreasta hankittua perinteistä, kuumuutta kestävää kulhoa, mutta muunkinlainen kuumuutta kestävä astia käy. Erityisesti kulho toimii kaasuliedellä, mutta hyvin lämpeni perinteiselläkin liedellä.

Photobucket

Anna porista, kunnes perunat ovat pehmentyneet. Tee tällä välin dentsangista ja gochutsangista tahna. Laita tahnat pieneen kattilaan, lisää tilkka vettä ja kiehauta hämmentäen.

Sekoita tahna poriseviin kulhoihin.

Photobucket

Lisää vielä tofu ja anna porista miedolla lämmöllä muutama minuutti.

(Kuvassa näkyy hyvin värin kehittyminen…vasemmalla oleva on valmis ruoka, oikealla oleva vasta odottaa lämpenemistä, keskimmäinen on lämmennyt ja odottaa tofun lisäämistä)

Nauti lusikalla riisin kanssa.

Tässä vielä YouTubesta löytynyt pätkä (ENG) Dwintsangtshigen valmistuksesta. Tuosta voi ottaa vaikutteita.

Valmistusaika: Reseptin ruoka valmistui alle tunnissa
Vaikeusaste: Keskivaikea

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , ,

2 vastausta to “Dwintsangtshige (versio 1)”

  1. Taina Says:

    Kiitos näistä ruokaohjeista! Yritän itsekin kokkailla korealaisia ruokia, vaikka välillä onkin hankalaa löytää oikeita raaka-aineesta susirajalta ;) Mutta sitä varten on olemassa 3 kilon gochujang-laatikko ja korealaiset vaihtariystävät, joiden seesamiöljyvarastot ovat ehtymättömät.

  2. Konttorirottien suosikkiruuat « Kimchi Finland Says:

    […] Korean sodan jälkeinen “armeijaruoka” sisältää kinkkua, makkaraa ja nuudeleita. 3. Dwenjang jjigae [된장 찌개] (20 %), sisältää mm. tofua, soijapaputahnaa ja […]

Jätä kommentti