Huhhah, kimchitshige

Tulee syksy näköjään Koreaankin. Viileää. Johan tuota kesää olikin miltei puoli vuotta.

Syysflunssan välttämiseksi söin tänään jälleen kimchitshigen [김치찌개].

Itse asiassa piti syödä bibimbab [비빔밥], mutta sitä ei kyseisessä paikassa ollut. Sitten paikan emäntä rupesi luettelemaan ruokalistaa sellaisella vauhdilla, että tein pikaratkaisun ja tilasin kimchitshigen.

Photobucket

Ei välttämättä hyvä ratkaisu, jos ei ole syönyt päivän aikana mitään muuta. Olen tehnyt saman virheen aikaisemminkin. Kimchitshige on tulinen ja kuuma. Sitä kun vetää tyhjään mahaan, niin kyllä tuntuu.

Terveellistähän tuo on ja kyllä sillä mahdolliset flunssanpoikaset katoavat.

Nimestä sen verran, että kimchi [김치] jo tunnetaankin. Tshige [찌개] puolestaan viittaa muhennoksen tapaisiin keittoihin. Ruuassa on nestettä, mutta ei niin paljon kuin keitoissa [국]. Suomessa pistäisin tshiget muhennoksien kategoriaan.

Kimchitshigen laitan myös kasvisruokien kategoriaan, vaikka muhennoksesta yleensä löytyy muutama hippu lihaa (alle 10 grammaa). Niin oli tuon tämänpäiväisenkin kohdalla. Kummaa.

Kimchitshigessä on tietysti muutakin kuin valtavasti kimchiä. Muita herkkuja ovat sipuli, kevätsipuli (salladslök, pillisipuli, jokuperhananriitainensipuli) ja kuutioitu tofu. Korealaiset tekevät kimchitshikeä yleensä hieman pitempään muhineesta kimchistä, jossa on makua todella paljon.

Vaikka kyseessä oli jälleen halpa pikkupaikka (maksoin ruuasta 4 000 wonia eli 2,26 euroa), niin sivuruokia [반찬] tuli pöytää runsaasti. Kahdessa oli käytetty chiliä, joten viikon chiliannos tuli täyteen. Runsaat lisukkeet kuuluvat kimchitshigeen.

Ryhdyn varmaan tästä lähtien käyttämään noista sivuruuista tai lisukkeista korealaista nimeä panchan [반찬], koska nuo suomalaiset käännökset eivät aivan vastaa sitä, mistä oikein on kyse.

Yritän tässä nyt opiskella noiden panchanienkin nimiä. Tuossa oli mukana ainakin ggakdugia [깍두기]. Erittäin suosittu panchan. Luulisin, että tuossa pääosassa on retiisi.

Photobucket

(Sivuhuomautus: Kaikkeen täällä tulevaan tietoon kannattaa suhtautua sillä tavalla, että tässä opiskellaan korealaista keittiötä. Jos virheitä tulee, niin korjaan ne myöhemmissä kirjoituksissa…).

Tietääkseni ggakdugi (pieni kuva) valmistetaan kuutioimalla retiisi ja maustamalla se suolalla (vähän), chilipippurijauheella, kevätsipuleilla (salladslök, pillisipuli, jokuperhananriitainensipuli) ja inkiväärillä.

Paikka oli aika normi tuon hintaluokan paikaksi. Sijainti SKKU:n takana, hissillä tai portaita pitkin alas ja sitten voi vauhkota ympäriinsä epätietoisena.

Photobucket

Avainsanat: , , , , , , ,

3 vastausta to “Huhhah, kimchitshige”

  1. Täällä haisee sieni? « Kimchi Finland Says:

    […] kuitenkin jonkinlaisia sieniä. Posot bulgogin [버섯불고기] söin yliopiston lähellä aiemmin testaamani paikan vieressä morning-ravintolassa. Nimestä huolimatta oli ihan korealainen […]

  2. Korealaista Tallinnassa « Kimchi Finland Says:

    […] 35 Hyviltä vaikuttavat herkut Ariranissa (RUS). Ainakin kuvien perusteella kalbi/galbi [갈비] ja kimchi tshige [김치찌개] näyttävät herkullisilta. Jos siis ovat kuvia omista annoksista. Paikkaa voi […]

  3. Kimchi tshige kuin suoraan Koreasta ^ ^ « Kimchi Finland Says:

    […] varsinkin silloin, kun halutaan päästä eroon hieman vanhemmasta kimchistä. Koreassakin kimchi tshigeä tuli syötyä 3-4 kertaa […]

Jätä kommentti